INTERNATIONALE, l'

Aangemaakt op 06/12/2000
Laatste aanpassing op 18/04/2014

Artiest: Pierre Degeyter
Auteur: Eugène Pottier/Pierre Degeyter
Jaar: 1888

Voor het eerst gepubliceerd in 1887 in de recueil Chants Révolutionnaires, toen tekstschrijver en ex-Communard Eugène Pottier al overleden was. Degeyter was een houtdraaier en lid van het socialistisch koor Le Lyre des Travailleurs in de Borinage. Hij zong dit voor het eerst in het openbaar op 23 juli 1888. Tot juli 1896 circuleerde ze enkel binnen arbeiderskringen in de Borinage en de Nord, toen werd ze overgenomen door het 14ième Congres du Parti ouvrier français te Rijsel. Drie jaar later werd ze zelfs uitgeroepen tot Franse nationale hymne (ten nadele van de Marseillaise). Ze werd in 1902 in het Russisch vertaald, net op tijd om de gebeurtenissen rond Panzerkreuzer Potemkin mee te maken, waarna ze tot 1941 de officiële hymne van de USSR werd.

Covers:

1888:

Delory [secretaris van de Féderation du Nord du Parti Ouvrier Français; nam de bundel mee naar een syndikaal congres in Troyes; hij was het ook die de zanger-arbeider Degeyter vroeg hier een pakkende melodie bij te schrijven; bij publicatie werden alle voornamen weggelaten om enige anonimiteit te verzekeren]

1980:

Fons Jansen [als De Multinationale]

1982:

Robert Wyatt

1990:

Billy Bragg

1999:

Ani DiFranco

Jean-Baptiste Clément, auteur van Le Temps des cerises, wou dit lied publiceren. Hij verwierf probleemloos de rechten op de woorden maar niet wetende wie de melodie had geschreven ontstond een controverse, later een proces dat 20 jaar zou aanslepen. Dat ging tussen twee broers, Adolphe en Pierre Degeyter. Adolphe, inmiddels burgemeester van Lille en protégé van Delory, kreeg in 1914 gelijk (ten onrechte). Het jaar daarop, kapot van schuldgevoel, schreef die zijn broer een schuldbekentenis en sloeg de hand aan zichzelf. Pierre Degeyter kreeg uiteindelijk restitutie door het Cour d'Appel van Parijs in november 1922. Ondertussen was de Internationale overgenomen door zowat alle socialistische partijen ter wereld en werd ze gezongen in alle talen.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter