HONKY TONK TRAIN BLUES

Aangemaakt op 22/01/2006
Laatste aanpassing op 08/02/2012

Artiest: Meade Lux Lewis
Auteur: Meade Lux Lewis
Label: Paramount
Jaar: 1927

Imitatie van een trein die langs gebouwen en over bruggen rijdt. Niet de allereerste, maar wel de eerste belangrijke boogie woogie opname, een met weerklank. Werd wel pas twee jaar later uitgebracht. Blind Lemon Jefferson (een gitarist nota bene) gebruikte al een boogie-patroon aan het begin van zijn Rabbit Foot Blues ('26 op Paramount) tijdens een sessie waarin hij ook een Booger Rooger Blues speelde. Zie vooral ook onder Pinetop's Boogie Woogie en Cow Cow Boogie.

Covers:

1935:

Albert Ammons

1938:

Claude Bolling

1938:

Benny Goodman

1939:

Jimmy Yancey [leermeester van Meade Lux Lewis]

1950:

Bob Crosby

1963:

Rob Hoeke Boogie Woogie Quartet

1974:

Björn Jason Lindh

1974:

Jaap Dekker Boogie Set

1976:

Keith Emerson

1997:

David Maxwell

Werd pas een standard na de depressie, toen Meade Lux Lewis herontdekt werd door John Hammond Sr. Die bracht Lewis samen met Albert Ammons en Pete Johnson naar New York in '38. Als het Boogie Woogie Trio speelden die toen samen op het eerste, fameuze Spirituals To Swing-gebeuren in Carnegie Hall en toen pas werd boogie woogie een begrip. Lewis en Ammons werden in 1938 de eerste muzikanten op het Blue Note label, opgericht door Duitse immigrant Alfred Lion precies om hen op te nemen.
De stijl ontstond al aan het begin van de twintigste eeuw, zoniet nog vroeger. Een vroege vertegenwordiger was Jimmy Yancey (1894-1951). Hoewel hij doorging voor de mentor van Meade Lux Lewis duurde het tot eind jaren dertig eer er ook van hem een versie verscheen. De boogie woogie successtory zou maar eerst tijdens W.O. II op kruissnelheid komen met The Andrews Sisters hun Beat Me Daddy Eight To The Bar en Boogie Woogie Bugle Boy From Company B, nummers die dus een beetje blinde passagier speelden op de rug van die dertien jaar oudere Honky Tonk Train Blues van Meade Lux Lewis.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter