FRÖKEN FRÄKEN

Aangemaakt op 21/01/2002
Laatste aanpassing op 13/10/2012

Artiest: Sven-Ingvars
Auteur: Thore Skogman
Label: Philips
Jaar: 1964

Zweeds kwintet, in '56 begonnen als trio. Groepsnaam gevormd door de voornamen van de oorspronkelijke leden: Ingvar Karlsson, Sven-Erik Magnusson en Sven Svärdhade. N°1 in Zweden.

Covers:

1964:

Johnny Reimar [Deense hitversie als Lille Fregnede Louise]

1965:

Johnny Lion [als Sophietje hit NL; zong het ook in het Engels als Svenskaflika]

1965:

Mystery Inc. [idem]

1965:

Sophie Van Kleef [antwoordsong als Johnny]

1978:

André Van Duin [als Sophietje]

1991:

Thore Skogman [auteur; Zweedse troubadour]

1997:

Jo Vally [als Sophietje]

Uit de tijd toen de Nederlanders nog Nederlands spraken: Johnny Lion en Sophietje, uit de tijd toen in heel Nederland nog geen Fanta of Sprite te krijgen was, enkel Ranja met een rietje. De zomer van ’65, toen zelfs nummers die niet hoger klommen dan respectievelijk n°5 in Nederland en n°7 bij ons toch die onuitwisbare indruk nalieten, zo onuitwisbaar dat Sophietje met niemand anders dàn met die Johnny Lion vereenzelvigd wordt, alle latere pogingen van Jo Vally ten spijt. Eidoch, het zal toch wel niet waar zijn zeker? Jawel: Sophietje was niet meer of minder dan een kopietje. Wat bij ons zo vanzelfsprekend met Johnny Lion (en zijn vriendin Sophie Van Kleef) wordt geassociëerd, was voordien in Zweden een onbetwiste n°1 voor de groep Sven-Ingvars (zie noot), lang voor ABBA en met volop van die heerlijke Skandinavische klinkers in de oorspronkelijke titel. De tekst van de Deense vertaling komt min of meer overeen met die van het origineel: het gaat telkens over een vrouwtje (fröken) met sproetjes (fräken). In het Deens: Kleine Sproetige Louise.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter