CONGO SQUARE

Aangemaakt op 28/09/2002
Laatste aanpassing op 23/04/2010

Artiest: Sonny Landreth & Bayou Rhythm
Auteur: Sonny Landreth/Dave Ranson/Mel Melton
Label: Blues Unlimited
Jaar: 1985

Op de tweede lp van deze ex-John Hiatt- en John Mayall-sideman. Het gekke is: jaren voordien speelde Sonny vaak Force Of Nature, een nummer van John Mayall uit diens dubbel-lp Back To The Roots. Datzelfde ritme en diezelfde akkoorden zitten ook in Congo Square. In feite was hij zelfs bang hiermee plagiaat te plegen. Uitgerekend die John Mayall covert later op zijn beurt Congo Square mèt Sonny Landreth op gitaar. Wat zou die zijn eerste gedachte zijn geweest toen John Mayall hem opbelde?

Covers:

1989:

Tom Principato

1990:

John Mayall [met Sonny Landreth op gitaar; zie ook: Sugarcane]

1993:

Ralph Samantha & The Medicine Men

1993:

Chris Daniels & The Kings [met Sonny Landreth]

1994:

Neville Brothers [live]

2001:

Kenny Neal

Congo Square is een echt plein in New Orleans, aan de noordkant van de French Quarter en rechts van Basin Street. Tegenwoordig maakt Congo Square deel uit van Armstrong Park. Hier werd muzikale geschiedenis geschreven. Al van voor de Amerikaanse Burgeroorlog was Congo Square de plaats waar Afro-Amerikanen op zondagmiddag vrij mochten samenkomen en zelfs ongestraft hun muziekinstrumenten bovenhaalden. In New Orleans gold de 'Code Noir'; men was daar bij wijze van spreken slechts slaaf door de week, niet tijdens het weekend. Zwarten konden daar een moestuintje onderhouden en de opbrengst verkopen op zondag (op Congo Square), waarna drumstokken werden bovengehaald. Ook dat mocht in New Orleans, de eerste stad in de Nieuwe Wereld waar percussieinstrumenten nu eens niet in de eerste plaats aanzien werden als potentiële wapens, een ongehoord bewijs van beschaving. Terwijl elders in het Zuiden zogenaamde Jim Crow Laws het regime van de slavernij vervingen, bleven zwarten in New Orleans relatief vrij, met hun eigen congregaties, eigen social clubs, koren, fanfares, feestdagen en parades. Uit die weergevonden trots, tot uiting gebracht tijdens Mardi Gras, groeide eind 19de eeuw de gesyncopeerde second line, de basisgrondstof voor alle New Orleans muziek, jazz op kop. Congo Square was halfweg de seventies daarom terecht de aangewezen locatie voor het eerste New Orleans Jazz & Heritage Festival. Teena Maries Congo Square ('09) is haar eigen nummer.

Contact


Nieuwe suggesties, aanvullingen en/of correcties kunnen steeds per post of via e-mail naar onderstaand adres verzonden worden:

Arnold Rypens
Rozenlaan 65
B-2840 Reet (Rumst)

info@originals.be

No Facebook No Twitter