Zoeken in        
OLD MAN TRUMP

< vorige volgende >

(Woody Guthrie/Ryan Harvey)
(o):Ryan Harvey, Tom Morello & Ani DiFranco (2016)label: Firebrand Records
 Er valt een rechtstreekse link aan te tonen tussen Woody Guthrie en de 45ste President van de Verenigde Staten! Dat zit zo: Tijdens opzoekingswerk binnen het Woody Guthrie archief aan de Oklahoma State University in Tulsa zijn twee kritische songteksten van Woody opgedoken met als mikpunt vastgoed-magnaat Fred Trump, wijlen de vader van Der Donald! Tussen 1950 en ’52 woonde Woody met zijn gezin in één van de vele appartementenblokken in Brooklyn, New York die kort na de Tweede Wereldoorlog allemaal waren opgetrokken door vader Trump ter huisvesting van teruggekeerde WW II veteranen en Woody was daar één van. Woody had Fred Trump dus twee jaar lang als huisbaas en wat viel hem daarbij op? Dat er in heel die sociale woonwijk toch opvallend weinig (zoniet zelfs helemaal geen) huurders te bekennen vielen met een kleurtje! Bleek dat vader Trump er een even vernuftig als verdoken systeem op na hield om zwart en bruin daar helemaal buiten te houden, deels door afschrikking, deels door manifeste discriminatie. Reden genoeg voor Woody om Fred Trump in zijn teksten neer te zetten als het prototype van de ongestoorde racist boven verdenking, die er nog steeds Jim Crow praktijken op nahield een volle eeuw na afschaffing van de slavernij! Moraliteit: dat zijn zoon uiteindelijk President is kunnen worden met de slogan Make America great again krijgt hiermee op z’n minst een ranzig trekje. Amerika was vroeger immers lang niet zo ‘great’ en figuren als vader Trump juist ‘part of the problem’! Vooral met dat woordje ‘again’ wordt immers verwezen naar een verleden toen het blijkbaar de normaalste zaak van de wereld was om blank en zwart gescheiden te houden. Manifest appelleren aan die nostalgie heeft Donald J. Trump blijkbaar geen windeieren gelegd en betrapt tegelijk zijn miljoenen kiezers met de openlijk racistische broek op de hielen.
Wat is er nu gebeurd? Eén van die songteksten (door Woody zelf helaas nooit op muziek gezet) heet Old Man Trump. Zo’n titel sprak uiteraard tot de verbeelding terwijl zoon Donald voor de Republikeinse partij zijn nominatie op zak had. En dus is ondertussen die Old Man Trump van muziek voorzien en uitgebracht, door drie linkse ratten: Ryan Harvey (een folkzanger uit Baltimore), Tom Morello (de gitarist van Rage Against The Machine) en Ani DiFranco. Dat niet alleen. Hun opname (op Firebrand Records) werkt ondertussen als een lopend vuurtje; wordt dus ook al flink gecoverd, wat ons dan weer in staat stelt Old Man Trump het predikaat Original op te plakken!
(c):U.S. Elevator (2016) , Lucinda Williams (2016) [live; verwerkt de Old Man Trump tekst in Guthrie's I Ain't Got No Home], New Ash Grove Players (2016) [idem],
Heb je aanvullingen of correcties? Laat het ons weten!
CAPTCHA
Niet leesbaar? Probeer een andere code

Alle velden zijn verplicht.